Hvilke sadelunderlag skal du bruge til din hest?

Hvilke sadelunderlag skal du bruge til din hest? Det er et spørgsmål jeg ofte får. Og mit svar er typisk, at du som udgangspunkt ikke bør placere andet end et helt enkelt sadelunderlag i god kraftig kvalitet imellem hest og sadel.

Hvis du føler, at det er nødvendigt med andet eller mere end `bare` et almindeligt godt sadelunderlag (fx pads, geléunderlag, lammeskind), bør du i stedet få sadlen tjekket

Det lyer så simpelt, og det er det faktisk også! Hvis du føler, at det er nødvendigt med andet eller mere (pads, geléunderlag, lammeskind), bør du i stedet få sadlen tjekket. Alt andet fjerner ikke det egentlige problem. Måske behøver sadlen bare en omstopning eller justering, og alternativt findes skal der findes frem en mere optimal sadelløsning.

 

3 ting du være opmærksom på, når du vælger sadelunderlag:

  • Tykkelse: Vælg altid et sadelunderlag i god kraftig kvalitet.
  • Åndbarhed: vær sikker på at sved/ fugt og varme fra hesten kan transporteres væk fra huden. Mange syntetiske materialer tillader ikke fugten og varmen at trænge væk fra hestens hud. Det kan i sig selv gøre hesten øm i sadellejet over tid.
  • Underlagets facon: Sadelunderlaget skal være formskåret op imod sadlen, så det ikke ligger stramt ned mod hestens ryg under panelet. Rygsøjlen skal nemlig have fri bevægelighed hele vejen under sadlen.

Hvad så med sadelpads og lammeskindsunderlag?

Brug af både lammeskind og sadelpad kan naturligvis sagtens have sin berettigelse under visse forhold, men især sadelpads dog helst kun i kortere perioder.

Brug af en sadelpad, er det jeg vil tillade mig at kalde for en  symptombehandling, som aldrig fjerne der egentlige årsag til, hvorfor sadlen ikke ligger, som den skal på hesten. 

Det kan give mere alvorlige skader mange steder i hestens krop, hvis den hele tiden går med en sadel, der i bund og grund ikke ligger korrekt. Hesten vil nemlig selv forsøge at kompensere på forskellig vis, og før eller senere bliver dette til synlige problemer og i værste fald skader.

Lammeskindsunderlag kan være et godt supplement til heste, som eksempelvis skal tilbage på sporet efter en periode med ondt i ryggen, eller har haft hudproblemer eller pelsproblemer i sadellejet. 

Rytterens indvirkning på om sadlen bliver liggende, hvor den skal

Vidste du, at rytteren også har betydning for, om sadlen bliver liggende det korrekte sted, altid midt i sadellejet, og i balance? Sådan er det faktisk, men ofte tænker vi ikke over det.

Jeg ser ofte, at et rytterskifte kan gøre en stor forskel på, om sadlen bliver liggende lige dér, præcis hvor den skal eller ej. Det er jo ret  tankevækkende…

Okay, alle ryttere kender til problemet med, hvordan skæve bøjler og vedvarende opstigning fra jorden på venstre side af hesten kan trække sadlen og stopningen skæv, så man kan have mest lyst til at putte noget under sadlen for at modvirke effekten.

Men har du tænkt over, at eksempelvis din egen opstilling, balance, anvendelse af hjælpere og kroppens proportioner i forhold til sadlens størrelse også har betydning for, om sadlen kommer til at ligge i ubalance – fx. glider frem og kommer til at lægge i bagvægt?

Det er jo egentlig naturligt nok, at vi som ryttere også har stor indvirkning på sadlens balance, men de færreste tænker over konsekvensen af, hvis der er ikke er et match mellem rytter og sadel, og forsøger i stedet at kompensere for den ubalance, de observerer, med alle mulige andre tiltag. Fx. en sadelpad i hensigten om at den enten skal hæve sadlen bagtil eller forhindre den i at glide frem.

5 typiske rytterfaktorer med betydning for om sadlen bliver liggende

  • rytterens opstilling i sadlen
  • måden at drive med sit sæde
  • sadlens sædestørrelse kontra størrelsen på rytterens bagdel
  • længden på rytterens ben (især overschenklen) i forhold til sadlens konstruktion, sadelklappernes og knæpudernes størrelse og placering

Bestil for 1200 kr. og få fri fragt
Mød os på messestand U1324 ved VM i Herning d. 6 -14. aug.