Hvornår skal sadlen rettes?

Hvor tit skal hestens sadel egentlig rettes / tilpasses?

Hvis hesten er i et stabilt træningsforløb, og har den en jævn formkurve for udvikling af sin muskulatur uden udsving i foderstanden, skal du regne med at få sadlen rettet (tilpasset) to til fire gange årligt.

Husk at sadlen skal rettes når hesten skifter træning, rytter, foder eller fx. har været syg

Hvis der er udsving i enten træning, foderstand, vokser hesten eller hesten har skiftet rytter, så er det ofte ikke nok med sadeltjek to til fire gange årligt.

Og ja, der er meget at du skal holde øje med – det handler både om erfaring og godt hestemanagement på mange områder.

Her er det meget vigtigt, at du er opmærksom på selv små ændringer i forhold til, hvordan sadlen ligger på hesten. Både når du sadler hesten op, spænder gjord, og ser hvordan sadlen ligger, når hesten rides i både skridt, trav og galop.

Registrerer du eksempelvis at sadlen vipper, glider frem, tilbage eller til den ene side? Ja så er det tid til et sadeltjek, og sandsynligvis en retning eller omstopning, alt efter hvor længe det er siden, sadlen sidst blev tilpasset til netop den hest.

Hvad indebærer en retning af sadlen?

En retning er én af sadelmagernes fagudtryk, og kaldes ofte en sadeltilpasning, eller justering af sadlen, blandt hesteejere og ryttere.

Retning af sadlen indebærer en mindre efterfyldning af sadlens eksisterende stoppemateriale, altså svarende til en opfølgning på en tidligere komplet omstopning.

En retning af sadlen kan derfor ikke erstatte en komplet omstopning. I stedet supplerer de to ydelser hinanden, og netop samspillet og intervallerne mellem retning og omstopning er afgørende for at du, sammen med din sadelmager, kan holde både sadel og hest “fit for fight” i længst mulig periode.

En retning kan udføres under forudsætning af, at hverken rytter eller hest har ændret sig markant siden sidste gang, sadlen var en tur under kærlig behandling hos sadelmageren. Den type tilpasning af sadlen fungerer altså rigtig fint som et supplement til en komplet omstopning. 

Risiko for hårde buler og en ujævn liggeflade mod hestens ryg

Ved en retning efterfyldes sadlen med supplerende stoppe-materiale. Nogle sadelmagere kalder derfor også en retning for en “top-up” eller top-stopning, og desværre oplever jeg at enkelte kollegaer udfører arbejdet uden først at undersøge, hvad der findes af stoppe materiale i sadlen i forvejen.

forskellige typer stoppeuld i samme-sadel er ikke godt copyrighth sadelmager jan guldborg

Men jeg kan absolut ikke anbefale, at forskelligt stoppe-materiale mixes inde i sadles paneler. Så spørg ind til netop dette, og hvis ikke din sadelmager bruger samme slags stoppemateriale, som i forvejen ligger i stopningen, bør du takke nej til en retning / topstopning.

Et mix af forskellige stoppematerialer medfører en meget stor risiko for ujævn liggeflade, og de velkendte “hårde buler” ned imod hestens ryg. Faktisk er det umuligt at undgå i sådanne tilfælde, dels fordi forskelligt materiale arbejder forskelligt, dels har forskellige fjedringsevne og bliver slidt op på forskellige tidspunkter. Det fortjener hesten ikke at lægge ryg til, når vi forlanger, at den skal `gå til ridning` og yde sit bedste under rytter.

Personligt afviser jeg at rette på en eksisterende sadelstopning, hvis ikke jeg kender til det indhold, der er anvendt i forvejen. I stedet anbefaler jeg en komplet omstopning, så du kan være sikker på, at materialet er éns hele vejen.

 

Tænk altid fremad i kalenderen, hvis du vil undgå ærgerlige ridepauser pga. en sadel, der har trykket hesten de forkerte steder over længere tid

Vær på forkant, og undgå at din hest får ondt i ryggen

Det er en rigtig god idé, altid at være `lidt foran´ i tankerne, og dermed på forkant med en uheldig sadelsituation.

Så hvis du vil undgå ærgerlige og ufrivillige ridepauser pga. en sadel, der har trykket hesten de forkerte steder, er mit bedste råd til dig: Tænk hele lidt fremad i kalenderen og overvej dette:

  • hvordan ser træningsprogrammet ud i de kommende par måneder?
  • Skifter hesten miljø (boks, opstaldningssted, foder)?
  • Skifter hesten rytter?
  • Har den lige været igennem et pelsskifte eller sygdom?

Hvis ja, så har den måske ændret facon (fået mere eller mindre muskulatur, tabt sig eller taget på i vægt).

Og book så den næste tid hos din sadelmager FØR de tænkelige (og utænkelige) sadelproblemer opstår – også med en tanke på, at der jo kan være ventetid i sadelmagerens kalender.

Fri fragt fra 1200 kr.
30 dages returret.