Hvornår skal sadlen omstoppes?

Du bør få omstoppet sadlen komplet cirka én gang årligt, hvis din hest er i kontinuérlig ridning og du gerne vil undgå unødvendige og ærgerlige ridepauser.

Det forudsætter dog, at hesten ikke ændrer sig markant undervejs, og at du desuden overholder de vejledende intervaller for den løbende tilpasning / retning af sadlen, som ligger med intervaller på typisk hver 3. til 6. måned.

Hvad er en omstopning?

Ved en komplet omstopning vil en faguddannet sadelmager altid skille sadlen ad, og tømme den fuldstændig for gammelt stoppemateriale. Rent ny stoppeuld fyldes derefter i. Det skal sikre en ensartet og jævn stopning uden “hårde buler”. Til sidst syes sadlen sammen, og er igen klar til brug igen.

Husk at spørge din sadelmager, hvilket materiale der benyttes og tak nej til at få flere forskellige typer stoppemateriale puttet ind i din sadel.

Når du har fået omstoppet din sadel, er det efterfølgende (ofte) muligt at få den rettet / tilpasset (dvs. efterfyldt) tre til fire gange, før du igen skal have den komplet omstoppet.

Men du skal være opmærksom på, at retningen skal være med supplerende stoppeuld af samme slags, som blev fyldt i under omstopningen.

Du bør aldrig acceptere, at forskelligt stoppemateriale mixes inde i sadlens paneler. Det skaber hurtigt en ujævn liggeflade, risiko for myoser og ømheder i hestens rygmuskulatur. Og ås har vi balladen med en hest, der har ondt i ryggen, og skal have ridepause i kortere eller længere tid.

Så husk at spørge din sadelmager, hvilket materiale der benyttes, og tak nej til at få flere forskellige typer stoppemateriale puttet ind i din sadel.

Du skal en tur i sadlen efter den er stoppet helt om

Ser din sadelmager dig ride efter du har fået sadlen stoppet om? Det siger næsten sig selv, at der kan være behov mindre justeringer i umiddelbar tilknytning til, at alt stoppematerialet lige har været pillet ud af sadlens paneler, og nyt er fyldt ind helt forfra.

Derfor skal du også forvente, at du skal en tur ud at ride, når jeg afleverer en nyomstoppet sadel til dig og din hest.

 

Opmåling af hesten før sadlen stoppes om

Måske har du allerede oplevet at din hest er blevet målt op i forbindelse med et sadelkøb, et sadeltjek eller en omstopning? Og måske er målene endda blevet tegnet ind i en såkaldt template?

En template er et stort ark papir med målfast indtegning af hestens anatomiske form og overlinje målt på en række faste punkter langs sadellejet. Formen overføres til arket, bl.a. ved hjælp af en flexicurve (fleksibel lineal).

Hvis du ikke kender til dén del af et sadeltjek, så skal du vide, at en opmåling af sadellejet ved hvert sadeltjek er en god mulighed for at få indsigt i hestens løbende udvikling af sadellejet og rygmuskulaturen.

Jeg benytter helt konsekvent opmålingerne i forbindelse med sadelkonsultationer, så vi sammen kan se og beslutte, om og hvornår, det er tid til omstopning, retning eller eventuelt mere end det (ja, nogle gange vokser heste faktisk ud af deres sadel).

Bestil for 1200 kr. og få fri fragt
Mød os på messestand U1324 ved VM i Herning d. 6 -14. aug.