Hvilke sadelunderlag er bedst?

Hvilke sadelunderlag er bedst?

Hvilke sadelunderlag er bedst, og hvor meget må du ligge imellem sadel og hest? Det er to spørgsmål jeg ofte får. Og mit svar er typisk, at du som udgangspunkt ikke bør placere andet end et helt enkelt sadelunderlag i god kraftig kvalitet imellem hest og sadel.

Hvis du føler, at det er nødvendigt med andet eller mere end `bare` et almindeligt godt sadelunderlag (fx pads, geléunderlag, lammeskind), bør du i stedet få sadlen tjekket.
Det lyder så simpelt, og det er det faktisk også! Hvis du føler, at det er nødvendigt med andet eller mere (pads, geléunderlag, lammeskind), bør du i stedet få sadlen tjekket. Alt andet fjerner ikke det egentlige problem. Måske behøver sadlen bare en omstopning eller justering, og alternativt skal der måske findes frem en mere optimal sadelløsning.

3 ting du være opmærksom på, når du vælger sadelunderlag:

  • Tykkelse:
    Vælg altid et sadelunderlag i god kraftig kvalitet.
  • Åndbarhed:
    vær sikker på at sved/ fugt og varme fra hesten kan transporteres væk fra huden. Mange syntetiske materialer tillader ikke fugten og varmen at trænge væk fra hestens hud. Det kan i sig selv gøre hesten øm i sadellejet over tid.
  • Underlagets facon:
    Sadelunderlaget skal være formskåret op imod sadlen, så det ikke ligger stramt ned mod hestens ryg under panelet. Rygsøjlen skal nemlig have fri bevægelighed hele vejen under sadlen. Ellers forhindrer du ryghvirvlerne i at arbejde optimalt.

Hvad så med sadelpads og lammeskindsunderlag?

Brug af både lammeskind og sadelpad kan naturligvis sagtens have sin berettigelse under visse forhold, men især sadelpads dog helst kun i kortere perioder.

Brug af en sadelpad, er det jeg vil tillade mig at kalde for en symptombehandling, som aldrig fjerner den egentlige årsag til, hvorfor sadlen ikke ligger korrekt på hesten.

Det kan give mere alvorlige skader mange steder i hestens krop, hvis den hele tiden går med en sadel, der i bund og grund ikke ligger korrekt. Hesten vil nemlig selv forsøge at kompensere på forskellig vis, og før eller senere bliver dette til synlige problemer og i værste fald skader.

Lammeskindsunderlag kan være et godt supplement til heste, som eksempelvis skal tilbage på sporet efter en periode med ondt i ryggen, eller har haft hud- eller pelsproblemer i sadellejet.

Rytterens indvirkning på om sadlen bliver liggende, hvor den skal

Vidste du, at rytteren også har betydning for, om sadlen bliver liggende det korrekte sted, altid midt i sadellejet, og i balance? Sådan er det faktisk, men ofte tænker vi ikke over det.

Jeg ser ofte, at et rytterskifte kan gøre en stor forskel på, om sadlen bliver liggende lige dér, præcis hvor den skal eller ej. Det er jo ret tankevækkende.

Læs mere om rytterproblematikker her