Værd at vide når din hest skal have ny sadel

Værd at vide når din hest skal have ny sadel

Hvordan undgår man dyre fejlinvesteringer? Her har vi samlet 5 tips til dig, som kan hjælpe dig med at navigere i sadeljunglen. Læs med og find ud af, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du skal købe en ny sadel til din hest, for med det rette sadelvalg kan du feje en lang række problemer af banen før de overhovedet opstår. 

Tip nr. 1: Ekvipage match - hest og rytter skal passe sammen

Regel nummer ét bør altid være at hest og rytter skal passe sammen. Og med dét mener vi i forhold til højde, drøjde og vægt, som man siger. Så vær realistisk allerede når du skal vurdere om du og din hest kan passe den samme sadel.
  
Her får du to eksempler:
 

  1. Hvis hestens ryglænge og placeringen af dens bagerste ribben gør, at den maksimalt kan gå med en 16" sadel, men du som rytter ikke kan sidde korrekt i sædet på en 16" sadel, så er det et meget dårligt udgangspunkt - også selv om Sadelmageren nogle gange kan trylle lidt på dét område (men kun i begrænset omfang). HVis du forsøger at skrue rumpen ned i en sadel der er for lille,  kommer din vægt til at trykke hesten ned i ryggen bagtil. Uanset at sadlen ellers i øvrigt passer til hesten. Det giver hesten ondt i ryggen, uro fortil og dårligere bevægelse i et forsøg på at kompensere og aflaste.
      
  2. Hvis rytter har meget lange ben, men hesten er forholdsvis lille (eller spinkel), og ikke kan gå med ret stor sadel, så kan der opstå problemer på grund af sadelklappernes og knæpudernes placering. Konsekvensen bliver
  • ukorrekte hjælpere
  • uhensigtsmæssig opstilling i sadlen (rytter sidder for langt tilbage i sadlen)
  • sadlen kan blive skubbet for langt frem under ridningen, klemme skuldrene og give hesten ondt både foran og bagtil i sadellejet.


Tip nr. 2: Vælg en sadel, der kan leve op til dét du gerne vil opnå

Hvilke ambitioner har du med din ridning? Dvs. hvor langt vil du gerne have at du og din hest skal nå i jeres ridning? Hvor er I lige nu og hvad stiller dine ambitioner af krav til hestens udvikling i foderstand og muskulatur? Og hvor meget støtte har du selv brug for i sadlen? 

 
Det kan ofte godt betale sig at investere i en sadel, der kan vokse sammen med hesten, justeres løbende (så I undgår ærgerlige stop i ridningen, fordi sadlen måske lige pludselig ikke passer mere) og som giver dig de optimale betingelser for rigtige indvirkning med sæde og schenkler.

  

Tip nr. 3: Sadeltype

To ryttere sidder ikke éns og sædestørrelse, sædedybde, knæpuder og sadelklapper har stor betydning for, hvilken sadel netop du føler dig bedst tilpas i. Og din opstilling er vigtig for at bruge alle hjælperne optimalt.

Så det er altid en god idé, at du prøver at sidde i forskellige sadler.

 
Men din egen komfort bør aldrig komme før hestens. Det er jo dens ryg, som skal bære dig hele vejen gennem jeres ridning.
 

Sadler laves med forskellige typer stoppemateriale i panelet og forskellige typer bom. Nogle kan ændres i bommen, eller få udskiftet kopfjern fortil, og dermed voksen sammen med hesten i takt med, at den udvikler sig. Andre sadler kan ikke. 

Nogle sadler er stoppet med uld, nogle sadler har luftpuder og andre igen er fyldt ud med skum. Uld er 100% fleksibelt og kan hel tiden ændres, luft kan justeres med visse begræsninger, skum er så godt som statisk og kan ikke tilpasses når/ hvis hesten ændrer sig.

Vælg den sadeltype, som du tror mest på vil passe til jeres fremtid sammen.
  

Tip nr 4: Budget 

Uanset om du er til dressur, spring, millitary, stævnerytter eller eller udelukkende rider på hyggeplan, melder tanken sig sikkert: hvad har du råd til? Og om du skal vælge en helt ny eller en "ny" brugt sadel?
 
Og her kommer du ikke til at høre nogle fordomme fra os! Det handler ikke om hvilket sadelbrand du vælger - det handler om hvilken sadel, der kan løse opgaven. 

En brugt sadel kan være den helt rigtige løsning, hvis den lever op til ovenstående krav og dit budget. 

 

Tip nr. 5: Holdbarhed, levetid og gensalgsværdi

De optimale løsninger findes kun meget sjældent gennem hurtige quickfixes.

 
Lad os slå én ting fast med det samme: en fabriksny sadel er IKKE tilpasset til din hest. Dét kan af gode grunde først gøres når du har købt den. Så lad dig aldrig "spise af" med en direkte aflevering af din nye sadel i butikken eller ude i stalden uden en 1:1 tilpasning, hvor panelernes stoppemateriale efterjusteres.
  
Og fordi du og din hest hele tiden flytter jeres formkurve i forhold til, hvor I er henne i ridningen, bør sadlen også tilses løbende af en uddannet sadelmager eller saddlefitter - sammen med og lagt på din hesten.
 
Måske har I arbejdet målrettet og hesten har lagt muskler på? 

Eller måske har den været syg eller holdt ferie på sommergræs så den har enten tabt sig, eller taget på i vægt?
 
Så er det helt sikkert tid til et sadeltjek og måske en justering, hvis I skal være sikre på at have en god ridetur hver dag, og uden unødvendige ridestop pga. en hest med ondt i ryggen! 
  
Det er desuden værd at have in mente, at nogle sadler bedre kan vokse med hesten og opretholder en bedre gensalgsværdi over lang tid, end andre gør - ligesom det gælder med eksempelvis biler.

Er du i tvivl om hvilken sadel du skal vælge til din hest? 

Heldigvis er hjælpen nær nu hvor du i forvejen læser et blogindlæg hos Sadelmager jan Guldborg, som både er Mastersaddler og Saddlefitter. Du kan derfor trygt kontakte Jan og få hjælp til et godt valg af ny sadel til dig og din hest.

Bonusinfo:
Derfor sælger vi kun sadler med uldstopning

Uld er det materiale, som man kan arbejde mest med i takt med at hesten udvikler sig. Her kan vi på alle måde fintune sadlens stopning, og hele tiden sikre en fleksibel, fjedrende og varmeabsorberende effekt i sadlens paneler.

Hos Sadelmager Jan Guldborg bruger vi som udgangspunkt den type uld, der er godkendt af det enkelte sadelbrand. Dvs. enten naturligt uld eller syntetisk uld. Og kun i de aller bedste kvaliteter. Aldrig i et mix af den ene og den andne type - altid den samme slagsd!

Det sikrer at din sadels stopning kan holde længst muligt uden at samle sig i hårde klumper eller "smuldre" i fibrene.

Men over tid vil alle typer stoppemateriale skiftes ud for at bevare evnen til at være stødabsorberende og jævn behagelig overflade langs hele liggefladen ned mod for hestens ryg.